این پیشامد ما را کاملا غافلگیر کرد. ما حتی کیفهای خودمان را به کلاردشت نیاورده بودیم. من مقداری از لوازم را در جعبه کوچکی جمع کردم و با عجله از همان هواپیمای ورزشی که به وسیله آن به ساحل پرواز کرده بودیم بالا رفتیم.
62 سال پیش درچنین روزهایی، جامعه ایرانی سرخورده از شکست نهضت ملی ایران، در پستوی خموشی به بررسی علل و زمینه های این رخداد می پرداخت. اما، بدون آنکه گرهی از زمینه های این رخداد گشوده باشد.
کینهی شاه و مقامات کودتا از او چنان بود که در جریان دادگاه فرمایشی، یک بار مورد هجوم چاقوکشان شاه به رهبری شعبان بیمخ قرار گرفت. حملهای که به جراحت شدید او انجامید. گویی خاندان پهلوی میخواست مرگ تدریجی او را ببیند تا عقدههایش از زبان برندهی او فرونشیند.
آنچه پیش روی دارید، تصاویری است منتشرنشده از حضور همدلانه مرحوم آیتالله سیدمحمود طالقانی در دادگاه گروهی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام که در دوران صدارت محمد مصدق برگزار شد.
پژوهشگاه آرشیو ملی ایالات متحده دو عکس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ منتشر کرده که در یکی شعبان جعفری را اندک زمانی پس از سرنگونی مصدق در حال شادمانی نشان میدهد؛ او سوار بر کادیلاکی است که در پشت آن پرتره بزرگی از شاه قرار دارد. عکس دوم مربوط به یک تانک در حال گشتزنی بعد از کودتا در تهران است.
در پی سوءظن به خانه «ریچارد سدان» نماینده شرکت نفت ایران و انگلیس در تهران، اسنادی مهم از آن خانه به دست آمد که بعدها برای اثبات دخالت گسترده انگلیس به ایران، بسیار به کار آمد.
نمیتوان از نهضت ملی شدن صنعت نفت سخن گفت و یادی از آیتالله کاشانی نکرد. سیاستمداری که رهبری جریان مذهبی در دفاع از ملی شدن صنعت نفت را به عهده داشت و در این مسیر، از اقدامات دکتر محمد مصدق حمایت کرد
کینهی شاه و مقامات کودتا از او چنان بود که در جریان دادگاه فرمایشی، یک بار مورد هجوم چاقوکشان شاه به رهبری شعبان بیمخ قرار گرفت. حملهای که به جراحت شدید او انجامید. گویی خاندان پهلوی میخواست مرگ تدریجی او را ببیند تا عقدههایش از زبان برندهی او فرونشیند
پس از کودتا دکتر «دونالد. ن. ویلبر» از مأموران بلندپایه سیا، که در طراحی و اجرای کودتای 28 مرداد 1332 نقش مهمی داشت و از جزئیات آن اقدام تبهکارانه آگاهی داشت، گزارشی از فراین اجرای کودتا تهیه کرد و در اختیار مقامات امریکا قرار داد.
مروری بر رفتار آمریکا در قبال ملی شدن صنعت نفت، نشان میدهد که این کشور برخلاف تصور برخی از محققان، اگر هم در ابتدای ملی شدن صنعت نفت، از ایران حمایت میکرده است، این کار نه به دلیل حمایت از حقوق ایران، بلکه برای تحت فشار قرار دادن انگلیس برای به رسمیت شناختن منافع نفتی این کشور بوده است.
کودتای ۲۸ مرداد ۳۲ با طراحی آمریکا و انگلیس و با همکاری نظامیان با کمک اراذل، اوباش، چاقوکشان و فواحش تهران به پیروزی رسید و همان روز کار دولت مصدق را خاتمه دادند
محمد مصدق سیاستمدار، حقوقدان، نمایندهٔ چند دوره مجلس شورای ملی، و نخستوزیر ایران در سالهای ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ بود. او پس از ترور رزمآرا و نخستوزیری کوتاهمدت حسین علاء به نخستوزیری رسید.وی رهبر نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران شناخته میشود.
مروری بر رفتار آمریکا در قبال ملی شدن صنعت نفت نشان میدهد اگر چه این کشور برخلاف تصور برخی از محققان، در ابتدای ملی شدن صنعت نفت، از ایران حمایت میکرده، اما این سیاست نه به دلیل حمایت از حقوق ایران، بلکه برای تحت فشار قرار دادن انگلیس برای به رسمیت شناختن منافع نفتی این کشور بوده است